Proiecte finaliste RESPO CITY (Ediția 2024)
Cea de-a treia ediție a concursului RESPO DEE a marcat o schimbare extrem de semnificativă: este prima oară când participanții nu au trebuit să propună o clădire nouă, ci o intervenție asupra uneia existente. Totodată, nu a existat decât un singur amplasament, situat nu într-unul din centrele universitare de unde provin concurenții, ci în Reșița, un oraș aflat în plină renaștere după criza urbană profundă de după 1990.
Cea mai ecologică clădire este până la urmă una existentă care, în loc să fie demolată, este reabilitată, re-echipată și primește o viață nouă. Regenerării patrimoniului construit, aici Hala Minda, o construcție industrială valoroasă, se adaugă principiului care a guvernat toate edițiile concursului: reciclarea și ecologia deșeurilor nu sunt doar probleme tehnice, ci și urbane, arhitecturale și sociale.
Proiectele participante arată că lucrul cu o construcție existentă stimulează creativitatea și că studenții pot aduce împreună tehnologia istorică și cea de ultimă oră, că pot foarte bine imagina un viitor pentru operele trecutului. Calitatea propunerilor este remarcabilă și demonstrează și că alăturarea de activități ce par din lumi complet diferite – colectarea de deșeurilor electrice și electronice și activitățile culturale și comunitare – e foarte posibilă atunci atunci când intervin inteligența și talentul.
Juriul a remarcat mai multe tipuri de abordări, de la construirea unor suprafețe considerabile la intervenții ușoare sau chiar lăsarea aproape complet liberă a spațiului. Trebuie remarcat că, în realitate, și cele mai puțin invazive soluții propuse, de fapt chiar și punerea în siguranță a halei, adaptarea sa la funcțiuni publice și la noile norme, ar presupune intervenții și soluții tehnice complexe. Reabilitarea fondului construit este pe cale să devină unul dintre domeniile cele mai importante (în unele țări, cel principal) al practicii de arhitectură. Ea necesită însă o rigoare, o grijă și o gândire economică cel puțin în aceeași măsură cu construcțiile noi de o anumită scară.
Dorim să felicităm participanții pentru entuziasmul și atitudinea lor responsabilă. Concursurile studențești reușite, cum este în opinia noastră și cel de față, au darul de a ne face optimiști pentru viitorul spațiului construit de la noi. Sperăm ca acest optimism și toată creativitatea pe care am întâlnit-o aici să sprijine eforturile organizatorului RESPO DEE și a Primăriei Reșița de-a schimba modul în care reciclăm, acționăm ecologic, prezervăm și reinventăm patrimoniul construit. (Extras din raportul juriului)