RESPO CITY

Oraşul responsabilității de mediu – Concurs de amenajare urbană

ASOCIAȚIA RESPO DEEE invită studenții tuturor facultăților din țară în care există programe de studiu de profil Arhitectură, Arhitectură de interior, Mobilier și Amenajări Interioare, Design și Urbanism să imagineze o secvență de oraș dedicată responsabilității de mediu, printr-o propunere de amenajare urbană care să înglobeze puncte de colectare DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice), spații de întâlnire pentru comunitate, locuri de joacă pentru copii, colțuri dedicate schimbului de idei și conferințelor cu scop educativ.

 

RESPO CITYOraşul responsabilității de mediu – este un concurs de idee, organizat de ASOCIAȚIA RESPO DEEE în parteneriat cu Ministerul Mediului din România și în colaborare cu toate Facultățile de Arhitectură din țară. Una dintre misiunile ASOCIAȚIEI RESPO DEEE este aceea de a educa și conștientiza populația în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice dincolo de colectarea propriu-zisă a acestora, la finalul perioadei lor de viață.

În activitatea noastra zilnică folosim din ce în ce mai multe echipamente electrice și electronice (EEE), de la telefonul mobil și periuta de dinți electrică, până la frigider și mașina de spălat vase. Datorită unui preț de achiziție bun, am ajuns sa avem și câte două sau mai multe echipamente electrice care răspund unor nevoi similare, câte unul din fiecare generație, sau mai multe din aceeași generație, dar având culori diferite. La finalul perioadei de viață, aceste echipamente devin deșeuri și trebuie să fie tratate corespunzător. Denumirea data de legislația în vigoare este Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) și este dată de OUG 5/2015.


Statisticile arată că deșeurile din această categorie sunt cele cu cea mai mare rată de creștere, aprox 4%/an – la nivel mondial se înregistrează o creștere a volumelor de DEEE de 3 ori mai mare decât populația globului. Aceste cifre ne demonstrează că trebuie sa învățăm să trăim cu aceasta realitate și să ne organizăm modul de viață în așa fel încât să încercăm să dăm soluții acestor probleme legate de DEEE.

Prima verigă și cea mai importantă din lanțul de management al DEEE, se numește punct de colectare DEEE, adică locurile în care aparaturile electrice și electronice care și-au depășit ciclul de viață sunt adunate pentru a merge mai departe spre reciclare. Legislația în vigoare obligă orice primărie să organizeze câte un punct de colectare la fiecare 50 000 locuitori.

ASOCIAȚIA RESPO DEEE dorește să implice mediul academic printr-o invitație deschisă către studenții din domeniul arhitecturii, de a se implica într-un proiect – concurs care face apel la creativitate și inovare în ceea ce privește felul în care vedem și ne apropiem de reciclare – în acest caz, de cea a DEEE-urilor. Astfel, punctele de colectare se vor transforma în obiecte de design care îi invită pe oameni să le folosească, iar întreaga zonă de colectare să devină un oraș al responsabilității de mediu.

1. Ce sunt DEEE-urile?

Deșeuri de echipamente electrice și electronice înseamnă produse de acest tip care au ieșit din ciclul de folosire și care trebuie oferite spre reciclare. Acestea nu trebuie ținute în casă spre păstrare și nici aruncate la gunoiul menajer. În această categorie intră:

 • Computere, monitoare, plăci de bază, cipuri
 • Routere, dispozitive wireless și alte periferice de acest tip
 • Imprimante, copiatoare, fax-uri
 • Telefoane, telefoane mobile, tablete
 • Camere video
 • Televizoare
 • Echipamente audio
 • Tuburi catodice
 • Transformatoare
 • Cabluri și baterii
 • Lămpi și becuri (inclusiv cele cu conținut de mercur și becuri fluorescente)
 • Aparate electrocasnice mari (frigidere, șaibe, uscătoare, microunde)
 • Jucării și echipamente sportive
 • Instrumente muzicale
 • Dispozitive medicale (ex: microscoape, dispozitive de monitorizare a presiunii, aparate electrocardiografice, spectrofotometre etc.)

Cifre despre colectare și reciclarea DEEE-urilor


Conform Global E-Waste Monitor, în lume s-au generat doar în anul 2019 nu mai puțin de 53,6 milioane de tone metrice de DEEE, ceea ce înseamnă 7,3 kilograme DEEE pe cap de locuitor.

În cantitatea globală, cea mai mare cotă revine echipamentelor mici, cu 17,4 milioane de tone, fiind urmată de cele de dimensiuni mari, cu 13,1 milioane de tone și apoi, echipamentele de schimb termic, cu 10,8 milioane tone. Se estimează că în anul 2030 cantitatea totala de DEEE-uri generată în lume va ajunge la 70 de milioane de tone.

Din această cantitate, un procent de doar 17% se reciclează în prezent la nivel mondial. Restul deșeurilor rămân depozitate în case sau sunt aruncate la gropile de gunoi, moment în care devin periculoase pentru sănătate și mediul înconjurător. DEEE-urile conțin multe substanțe nocive pentru sănătate, care ajung în aer, apă sau în sol și ulterior în corpul nostru declanșând afecțiuni periculoase, uneori chiar mortale. În acest context, prin proiectul RESPO CITY, ASOCIAȚIA RESPO DEEE trage un semnal de alarmă asupra cantității uriașe de DEEE-uri generată la nivel global și asupra posibilității refolosirii lor ca parte integrantă în spații urbanistice reimaginate “verzi”.

2. Despre ASOCIAȚIA RESPO DEEE

ASOCIAȚIA RESPO DEEE (www.respo.ro) a fost înființată în vara anului 2019 și se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE performant, care asigură condițiile de calitate, fiabilitate și progres tehnologic la standarde ridicate. Serviciile există pentru a crea un sistem eficient de colectare, logistică, tratare și valorificare a DEEE, cu scopul de a reduce la maximum risipa și impactul asupra mediului înconjurător.

ASOCIAȚIA RESPO DEEE se implică activ în construirea unui viitor sustenabil în România având în prezent 250 de contracte cu producători și importatori de echipamente electrice și electronice. Prin aceste parteneriate, RESPO preia responsabilitatea legală a acestor producători în gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, asociația devenind astfel unul din principalii jucători pe piața de colectare.

Astăzi există 2578 de producători și importatori activi, cu 150 mai mult ca în 2019, care, conform legislației în vigoare, au obligația de a se înregistra la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și să predea responsabilitatea gestionării deșeurilor către o organizație de profil – OTR (Organizație de Transfer de Responsabilitate).